LIVE WK VELDRIJDEN. Renners verkennen parcours, Thibau Nys kijkt uit naar WK beloften: “Ga het hoofd koel moeten houden”

0
40

“De uitdagers zitten in het eigen team en er is Tibor Del Grosso. Verder zie ik niemand. Del Grosso is heel sterk gegroeid, hij werd week per week beter. Die finale ligt hem ook wel. Springt goed over de balken. Van alle concurrenten heeft hij het meest een finale in zich.”

“Onze tactiek? We moeten elkaar verstaan, maar we gaan ook tegen elkaar moeten koersen op een bepaald moment. We gaan er alles aan doen om een Belg wereldkampioen te laten worden. Dat is dubbel. Fayetteville was anders. Toen had je drie Nederlanders die de evenknie waren. Nu is er enkel Del Grosso. Ik zou, na vorig jaar, perfect snappen als Emiel achter mij rijdt. Hij zat toen achteraf gewrongen met de tactiek.”

“Ik heb nog niet verkend, want dat doe ik nooit twee dagen voor de cross. Maar ik weet dat het selectief genoeg zal zijn om het verschil te maken. En ik zie een finale die me toelacht. Lastige zone richting tweede materiaalpost en dan doortrekken richting de balken die me toelachen en dat in één lijn naar de finish. Of de balkjes bepalend kunnen zijn, zie ik morgen. Maar naar wat ik hoor wel. Het zou een tactische koers kunnen worden. Ik ga het hoofd koel moeten houden en ik heb mijn sprint als wapen.”

“Daarom heb ik ook geen schrik van de favorietenrol. Ik moet de koers niet maken. Stress gaat er wel zijn, die is er al de ganse week maar zo heb ik het graag. Er mag wat druk op staan. Die hartslag mag nu al omhoog. Ik weet dat het een snelle wedstrijd zal worden, de foutenlast zal bepalend zijn. Stel dat het een zwaar parcours is, dan kan je nog iets goedmaken en komt ieder op zijn plek terecht. Dat is nu niet het geval. Hier kan heel veel fout gaan, op elk moment van de wedstrijd.”

Emiel Verstrynge: “Ik ben niet echt gestresseerd, maar heb wel wat gezonde spanning. Ik heb ontspannen kunnen verkennen. De favorieten? Tibor del Grosso is de laatste weken in orde, maar de tegenstand komt toch vooral uit eigen land. Al zijn er altijd wel die boven zichzelf uitstijgen. Dat zal dit weekend ook zijn. Del Grosso koerst in snokken: drie tot vier minuten snoeihard, even bekomen en dan gaat ie weer keihard rijden. Zo iemand nekken moet van één lange inspanning komen. Of er zich iemand moet opofferen? Wie zich minder voelt, kan misschien iets voor een ander betekenen. Je kan honderd scenario’s bedenken en het 101ste zal gebeuren.”

Witse Meeusen: “Het zijn lange bochten en een droge ondergrond. Het zal goed vooruit gaan. Dit is dus een parcours dat ons allemaal ligt. Maar als het samen blijft, dan is Thibau de snelste. De tactiek? We hebben nog niet echt samengezeten. Er zal niet veel afgesproken moeten worden. De wedstrijd zal het wel uitwijzen. De balken? Ik denk niet dat die cruciaal gaan zijn. Er wordt veel over gezegd maar of ze daar nu of elders liggen, dat maakt geen verschil. We springen allemaal en ik denk niet dat daar het verschil wordt gemaakt.”

Joran Wyseure: “Het is een zeer snel parcours. De bochten zijn redelijk breed en nooit echt traag. Aan de VIP-tent begon het een beetje te schuiven, maar ik zie het zitten. Ik heb al een jaar in die trui gereden en het zou fantastisch zijn om de titel te verlengen. Ik ben uiteraard zeer gemotiveerd voor zaterdag. De balken? Ze liggen vrij hoog, maar we hebben allemaal de capaciteiten om erover te springen. Voor de meesten gaat dit geen probleem zijn. We hebben dit jaar bijna altijd bij de profs gereden. Dat scheelt tien minuten meer wedstrijd, maar het is toch altijd plezant om tegen uw eigen categorie te rijden. Het is ook al mijn derde WK bij de beloften, ik weet dus intussen wat het is om bij de beloften te rijden.”

De eerste Belgen op het parcours: Laurens Sweeck en Joran Wyseure.

Shirin van Anrooij en Lucinda Brand verkennen samen met Sven Nys.

Nog geen strijd om een wereldtitel, wel al enkele officiële momenten op het WK-programma donderdag. Zo doet de UCI haar traditionele inspectie van het parcours – vanaf 9u – waarna er voor de selecties een eerste officiële training volgt – vanaf 14u. In de vooravond zijn er dan weer persconferenties met de leden van de diverse Belgische selecties.

Heel wat lekkers op het menu in Nederland. Hieronder vindt u het volledige programma van het WK Veldrijden 2023 in Hoogerheide.

 

 • Vrijdag 3 februari
 • Zaterdag 4 februari
  • 11u: Junioren Vrouwen
  • 13u: Beloften Mannen
  • 15u: Elite vrouwen
 • Zondag 5 februari
  • 11u: Junioren Mannen
  • 13u: Beloften Vrouwen
  • 15u: Elite Mannen
Lees onze volledige voorbeschouwing door op onderstaande link te klikken.

 

Eén vraag brandt op ieders crosslippen: Wordt het zondag Wout of Mathieu? In wat een heroïsche tweestrijd moet worden in Hoogerheide hoopt Van Aert een vierde en Van der Poel een vijfde wereldkampioenentrui aan hun collectie toe te voegen. De race om de wereldtitel bij de elite wordt zondag vanaf 15u verreden. De aanloop ernaartoe kan u hier bij ons live volgen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here